Privatekonomi Shopping
Publicerat: 2016-09-12

Spaning

Svensk E-handel passerar 100 miljarder kronor

Svensk E-handel passerar 100 miljarder kronor

E-handeln i Sverige fortsätter att utvecklas, växa starkt och slå flera rekord. Detta och mycket mer visar DIBS årliga rapport Svensk E-handel För tionde året i rad publicerar nu DIBS uppgifterna i rapporten Svensk E-handel som ger en detaljerad bild av den totala e-handeln och dess utveckling. Huvudpunkterna i rapporten:
- Den totala svenska e-handelsmarknaden, det vill säga för både resor, varor och tjänster, omsätter nu 100,5 miljarder kronor. Det är en tillväxt på 11 procent jämfört med 2015, vilket motsvarar 10 miljarder kronor.
- Resor står för över hälften av all spendering på nätet i Sverige, följt av varor med en dryg tredjedel och tjänster med en dryg tiondel. Det innebär en fördelning i antal kronor om cirka 51 miljarder kronor för resor, 37 miljarder för varor och 12 miljarder för tjänster.
- Prenumerationstjänster på nätet som mat, tv/video- och musikstreaming fortsätter att öka starkt. Numera har nästan varannan svensk betalat eller betalar just nu för något av det som finns på marknaden i Sverige idag så som exempelvis HBO, Netflix eller Spotify, och omkring var tredje svensk prenumererar just nu. Mat ökar kraftigt men endast 4 procent prenumererar just nu.
- Handeln i utländska webbutiker är tämligen konstant. Och om man jämför med för tio år sedan så är det nästan ingen skillnad, 37 procent jämfört med 39 procent i år
- Den mobila e-handeln har varit stark i flera år och tar i år ett rejält kliv uppåt − mer än hälften av svenskarna handlar numera på nätet från sin mobiltelefon eller surfplatta. Ökningen sker inom alla åldersgrupper, men är i åldrarna 55-65 år störst med hela 17 procentenheter. Man handlar fortfarande mobilt främst för att enheten helt enkelt var närmast till hands men andra anledningar ökar, exempelvis har drygt fyra av tio gjort ett köp från en app i en mobil.
- De nya betalsätten ökar något på bekostnad av de traditionella betalsätten. Mobila betalsätt har kommit starkt på senare år och flera har lanserats över världen, som exempelvis Swish i Sverige och MobilePay i Danmark. Sex av tio svenskar har använt Swish och kännedomen om betalsättet bland svenskarna är nu närmast hundraprocentig.
 
Rapporten kan laddas ner här: www.dibs.se/svenskehandel