Teknik / Prylar
Publicerat: 2012-10-24

Spaning

Ångloken på räls tillbaka

Ångloken på räls tillbaka

På 1930-talet gick Santa Fe Railroads ångtåg nummer 3463 mellan Chicago och Colorado. Några år senare ersattes ånglok med diesellok och 3463:an ställdes i lokstallet.
Idag arbetar ingenjörer på University of Minnesota tillsammans med Sustainable Rail International för att förvandla gamla 3463:an till världens första klimatneutrala ånglok, vilket också ska bli det snabbaste ångloket någonsin. Loket ska kunna köra i 130 miles per timme (mer än 200 kilometer i timmen) vilket kan jämföras med 1930-talets ånglokomotiv som kunde köra i 100 miles per timme.
Loket kommer att köras på biokol, som är ett biobränsle som skapas genom upphettning av biomassa i en syrefri atmosfär. Biokol ger lika mycket energi och har samma egenskaper som kol, men den avgörande skillnaden är att det är koldioxidneutral. Biokol innehåller inga tungmetaller och producerar mindre aska, rök och avgaser. Det uppdaterade loket ska även bli billigare att köra och mer klimatsmart än diesellok.
“Vi vill förändra loket så som tågen skulle ha utvecklats om de fortsatt att utveckla ångtekniken” säger Davidson Ward, ansvarig på Sustainable Rail International.
Bild från cjonline.com