Bokhandeln som del av den lokala kulturscenen

Oberoende bokhandlare ses ofta som del av lokala kulturscenen, konkurrensen med onlinehandeln har tagits upp genom att vara ett nav i stan och skapa upplevelser.

Bokhandeln blir ett intellektuellt center där likasinnade sammanförs till exempel genom föreläsningar, författarträffar, läsecirklar eller födelsedagskalas. Bokhandel som även har café känner vi igen, men varför inte en bläddra i böcker samtidigt som man dricker en öl? Genom samarbeten med andra lokala organisationer och kulturella scener kan man vidga perspektiven. Istället för bästsäljare specialiserar man sig på nya eller lokala författare eller något speciellt ämne vilket erbjuder något oväntat. När priser för bästa bokhandel delas ut nämns ofta den lokala anknytningen.

I USA minskade antalet oberoende bokhandlare från mitten av nittiotalet då stora kedjor och onlinehandel tog över. På senare år har antalet oberoende bokhandlare ökat vilket tros bero på ett skifte där boken inte längre är det enda man säljer. Samtidigt har den nationella organisationen för oberoende bokhandlare arbetat med att sammanföra bokhandlare för att utbyta best practice och stärka kunskap kring till exempel hur man man kan använda sociala medier för att få uppmärksamhet. Även i andra länder som Storbritannien och Australien diskuteras bokhandel betydelse för det lokala samhället.

Läs mer:

https://hbswk.hbs.edu/item/why-independent-bookstores-haved-thrived-in-spite-of-amazon-com

Exempel på uppmärksammade oberoende bokhandlare:

https://www.readings.com.au/