Digitalt i det godas tjänst

Tekniksajten Mashable och FN har bjudit in till konferensen The 2015 Social Good Summit i New York september. Här ska världsledare, hackers, aktivister och världsmedborgare samlas för att hitta digitala lösningar på de globala utmaningarna. Årets tema är #2030NOW. Har du någon idé att bidra med? Kontakta arrangören!

Viljan att ideellt förbättra världen med teknik har de senaste fem åren tagit sig allt fler uttryck. The Social Good Summit har funnits sedan 2010. Ett tidigare svenskt exempel är codemocracy, en hackaton för att hitta allmännyttiga tjänster med öppna API:er till offentlig information. Uppföljaren heter Hack for Sweden och går av stapeln i mars 2015. Ett annat aktuellt exempel är Dataföreningens initiativ Digital kompetens i skolan, som lär barn koda.

För två år sedan tog affärsmodellgurun Alexander Osterwalder fram en tillämpning av sitt affärsmodellramverk för sociala verksamheter.

Initiativen uttrycker ett uppdämt behov hos en annars självcentrerad grupp av människor fokuserade digitalteknik i form av prylar, spel, sociala medier och affärssystem. Det gäller också företag. Idag har de flesta större amerikanska it-bolag något slags världsbättrande inslag i sina visioner.

http://mashable.com/sgs/

http://hackforsweden.se/

https://natverk.dfs.se/node/27387

http://businessmodelalchemist.com/blog/2009/08/business-models-beyond-profit-social.html