Live video nya Twitter

Meerkat är den stora snackisen på årets SXSW i Austin, Texas. Det handlar om live video och den finns bara så länge sändningen varar. Inget sparas. Ännu ett så kallat engångsmedia.

På en utsatt tid startar du din sändning, varför dina ”följare” behöver veta när. De kan följa dig på Twitter och få en tweet när sändningen startar. Meerkat är alltså hårt integrerat med just Twitter. Det ska bli intressant att se hur Twitter hanterar detta – köpa upp eller döda?

Meerkat har funnits sedan i februari och genomslaget är enormt. Och det är på just SXSW som stora succéer har slagit igenom under åren, som till exempel Twitter och Foursquare.

Årets stora trend på nätet är rörligt i alla dess former. Tv-mediet är i upplösning med ett kaotiskt utbud på gång. Senast ut är Ikea, som ska livesända i 24-timmarsblock.

Meerkat kommer sannolikt att förstärka denna trend. Alla blir sina egna programledare, nyhetsankare eller artister. Precis som för fotografering kommer amatörer att få kraftfulla verktyg i sina händer för att filma, klippa och bildbehandla. I förlängningen suddas gränserna ut mellan tv, sociala medier och programformat – mellan professionellt och crowdsourcing.

SXSW är en årlig vecka i Austin där musik, film och digitalteknik förenas. Under de senaste fem åren har veckan utvecklas till en arena där alla nya trender, prylar och appar presenteras. Eller kanske rentav skapas.

http://meerkatapp.co/

http://sxsw.com/

http://nyheter24.se/undertacket/