Microsoft lanserar glasögon för holografiskt seende

Snart ser du dina filer och mappar hängande i luften i rummet. Eller spelfigurer sitta hänga hemma i soffan. När du lagar mat visas receptet i stekpannan. En servicetekniker får instruktioner med pilar runt maskindelar som ska repareras.

Det kallas förstärkt verklighet (Augmented Reality på engelska). I glasögon kan effekten åstadkommas genom holografisk projektion.

I samband med lanseringen av Windows 10 igår, presenterade Microsoft en hårdvara och plattform för holografisk projektion: Hololens. Det är ett par större glasögon med inbyggd dator som projicerar information på linserna så att det ser ut som att informationen finns tredimensionellt ute i rummet.

De som hittills har fått testa Hololens är imponerade. Konceptet är detsamma som Google Glass använder, fast med en mer fulländad kvalitet. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år under stort hemlighetsmakeri.

Hololens är också en plattform med API:er så att tredjepartsutvecklare kan utveckla tillämpningar. Möjligheterna är naturligtvis hissnande.

Framför allt markerar lanseringen ett definitivt steg mot en ny era för hur vi interagerar med informationsteknik. I stället för skärmar som titthål in i tillämpningar, flyttar interaktionen ut i rummet och smälter samman med verkligheten.

Närmaste åren lär vi få se många liknande lanseringar från de stora it-bolagen.

Hololens beräknas bli tillgänglig under året samtidigt med Windows 10. Vad priset blir har Microsoft inte berättat.

http://www.microsoft.com/hololens