Ny mikrovågsugn fixar perfekt middag

En ny generation teknik som ska lyfta matlagningen är på gång. Israeliska Goji Food Solutions blir först ut med en ny typ av mikrovågsugn som har betydligt högre precision än de som finns på marknaden idag.

Egentligen är det fel att säga mikrovåg eftersom den nya tekniken bygger på radiovågor, d v s elektromagnetisk strålning på lägre frekvensband (RF).

Radiovågor kan riktas med högre noggrannhet och den nya ugnen innehåller ett flertal sändare som genom återkoppling via sensorer kan anpassa effekten för olika delar av maten på tallriken. I en rätt som till exempel består av lax, potatis, grönsaker och bröd blir varje ingrediens perfekt uppvärmd, både på ytan och inuti.

Det var i alla fall vad Goji Food Solutions nyligen demonstrerade på ett event för särskilt inbjudna. På tio minuter.

Fler elektronikbolag arbetar med tekniken, men är inte så långt framme som Goji. Bland andra holländska NXP. Några datum för lanseringar finns dock inte.

Matlagning är eftersatt vad det gäller coola digitala prylar. Här finns en stor marknad att erövra och mycket utveckling pågår.

Snart kommer ett annat israeliskt bolag, Consumer Physics, med den första spektrometern för konsumenter. Den är liten som en USB-sticka och kan analysera den kemiska sammansättningen hos bland annat matvaror, enbart genom att lysa på dem. Via en app i mobilen kan du se om avokadon är mogen eller bananen full av gifter. Prislappen blir runt 2.000 kr. Professionella spektrometrar kostar ett par hundra tusen kronor och uppåt.

En plattform för tredjepartsutvecklare ingår, för dem som vill bygga specialtillämpningar.

Bild från Goji Food Solutions. Till vänster syns vd Gil Gemer.

http://www.gojifoodsolutions.com/
https://www.consumerphysics.com/myscio/