Nya reglerade handelsplatser för Bitcoin

På måndag öppnar Coinbase USA:s första officiellt reglerade handelsplats för Bitcoin. Och i förra veckan meddelade Winklevoss Capital att de öppnar handelsplatsen Gemini under första kvartalet 2015.

Båda har godkänts av amerikanska Department of Financial Services, vilket innebär att de står under myndighetens tillsyn – precis som alla andra handelsplatser för värdepapper och valutor.

Utvecklingen är en stor framgång för Bitcoin, som nu i princip får samma status som nationella valutor. Med ett ökat förtroende kommer fler konsumenter att våga handla med Bitcoin. Amerikanska finansanalytiker tror också att värdet gentemot andra valutor kommer att stabiliseras.

Coinbase är ett startup-bolag med 75 miljoner dollar investerade av bland andra New York Stock Exchange och den spanska banken BBVA. Coinbase har redan över 2 miljoner kontohavare i 19 länder. Planen är att finnas i 30 länder före årets slut.

Winklevoss Capital drivs av tvillingbröderna Cameron och Tyler Winklevoss, två digitala entreprenörer. Ett startkapital på 65 miljoner dollar har de fått in efter att ha vunnit en rättsprocess mot Mark Zuckerberg.

Bitcoin är en virtuell så kallad kryptovaluta som fungerar helt utan styrning av finansiella institutioner. Infrastrukturen drivs av ett öppet globalt nätverk av servrar.

https://exchange.coinbase.com/

https://gemini.com/