Skärmtid kan skada ditt barns ögon

Synsam, tillsammans med Nepa, har gjort en ny undersökning som visar barns ögon kan ta skada om barnet sitter vid skärm (datorn, tv, smartphone, surfplatta) varje dag. Optikern Lina Broholm, Synsam S:t Eriksplan Stockholm, berättigar detta. Detta beror då på att man inte blinkar lika ofta när man sitter vid en skärm som när man konverserar med andra eller tittar på annat. Detta kan då leda till sveda och torra ögon och kan ge känslan av ”grus i ögonen”.

Antalet fall av närsynthet har även ökat på grund av detta då man ”fäster” blicken på ett närmare objekt än vad man gör om man är ute och leker. Detta är även kopplat till huvudvärk och trötthet då ögat kan krampa om de inte få växla mellan långa och korta avstånd. Lina Broholm menar att detta ibland kan upplevas som närsynthet men är då egentligen en ”falsk närsynthet” då det egentligen bara är kramper.

Det är såklart inte alla som har ”falsk närsynthet”, men lösningen för både sann och falsk närsynthet är desamma. Och det är att variera mellan både korta och långa avstånd att titta på, då genom att variera med utomhuslekar och skärmtid.

Källa: https://www.svd.se/yngre-och-yngre-personer-far-sadana-besvar