Smarta leksaker ska ge smartare barn

En ny våg av smarta leksaker förenar lekande och lärande. Det handlar om att lära barn bygga avancerade tekniska lösningar från grunden. Senaste lanseringen är roboten Meccanoid från Meccano.

Meccano Meccanoid G15 KS är en cirka 120 cm hög robot med inbyggd dator och flertalet servomotorer för att röra armar och ben. Via en app på plattor eller mobiler kan roboten styras och programmeras i ett pedagogiskt gränssnitt med drag-and-drop. Meccanoid har också röstigenkänning och kan läras att förstå muntliga kommandon.

Meccanos nya robot är en i raden av en generation leksaker som designats för att lära barn programmera och bygga tekniska lösningar.

Sedan tidigare finns Cubelets och Moss från Modular Robotics, en slags intelligenta byggklossar för att bygga enklare robotar som kan reagera på omgivningen. Littlebits och Kano är exempel på modulsystem för att bygga enklare datorer.

Wonder Workshop har en annan variant, Dash and Dot – små färdigtillverkade robotar som är programmerbara.

Idén med pedagogiska teknikleksaker är långt ifrån ny. Phillips hade en produkt ute på 1960-talet för att konstruera elektronikapparater genom att fästa komponenter på en platta och Lego har idag ett brett sortiment av byggsatser med olika grad av intelligens.

Det nya är väsentligt kraftfullare intelligens och en ny nivå av pedagogik. Avancerade teknikleksaker som stimulerar barns skaparglädje klättrar snabbt ner i åldrarna. Och vad kommer sedan kommer att hända med leksaker i kombination med vågen av uppkopplade prylar i hemmen, det kan vi bara ana.

Meccanoid kommer ut på marknaden i mitten av 2015 och priset blir cirka 2.500 kr. Övriga exempel ligger på runt tusenlappen.

Bild från Meccano.

http://www.meccano.com/meccanoid/
http://www.modrobotics.com/
http://littlebits.cc/
http://www.kano.me/
https://www.makewonder.com/