Byt färg och spara jordens resurser

Trött på förra säsongens modefärg? Eller less på svart? En ny metod gör det enkelt att byta färg på plagget. Vividye har forskats fram på Chalmers i Göteborg. Ett joniserat bad lyfter färgen ur tyget. Färgen separeras och kan användas igen till ett annat plagg. Processen sliter inte på tyget, som blekning gör, utan textilråvaran är opåverkad, färdig att ta emot ny färg.
Tre studenter på Chalmers Entreprenörsskola har bildat ett bolag för att kommersialisera Vividye. De tre, Gustav Larsson-Utas, Johanna Nissén Karlsson och Eric Henriksson Martí fick i mitten på januari ta emot H&M Conscious Award på Elle-galan.
De förklarar att processen ännu är i sin linda -det fungerar på cellullosabaserade tyger som bomull och viskos, och bara med Vividyes egna färger.
Tanken med Vividye är att skapa ett system som sparar på jordens resurser. Bomull, som kommer att bli en bristvara framöver, drar enorma mängder färskvatten och hela tillverkningsprocessen belastar miljön kraftigt. Samtidigt kasseras stora mängder osålda plagg för att de har fel färg. Vividye är ett steg mot att behandla textilråvaran med större respekt.

Textilråvara kan hanteras med större respekt