Teknik / Prylar
Publicerat: 2014-01-06

Spaning

Elektriska bilar från gigantiska automater (Kina)

Elektriska bilar från gigantiska automater (Kina)

I USA och diverse andra länder har det under senare år bildats flera olika företag som mer eller mindre cirkulerar kring idén att privatpersoner inte nödvändigtvis behöver äga ett fordon för att ha enkel tillgång till detsamma. Detta samtidigt som man använder outnyttjad överkapacitet av nationens fordonsflotta och uppnår miljöfördelar, bland annat.
I Kina finns det ett innovativt företag som tänker i liknande banor men ändå väldigt vågat och annorlunda. Kinas miljöproblem kan inte ignoreras och nu lanseras ett spännande alternativt till privat fordonsägarskap för Kinas allt mer bemedlade population.
Affärsidén går i runda slängar ut på att erbjuda elektriska bilar som distribueras ur ett garage som fungerar ungefär som en godisautomat. Du drar ditt kort och en bil ploppar ut till ditt förfogande. Servicen kostar några få dollar i timmen.
I staden Hangzou (ca 9 miljoner invånare) ska 50 garage med den automatiserade hyrfunktionen vara fungerande i mars, av totalt 750 planerade. Mellan 30 och 300 bilar får plats i samma automat.
Mer för den nyfikne kan man exempelvis finna här: http://www.forbes.com/sites/markrogowsky/2013/12/28/kandi-crush-an-electric-car-vending-machine-from-china-could-upend-the-auto-industry/