Hem / Boende Kultur / Fritid Mat / Dryck
Publicerat: 2016-09-20

Spaning

Frankrike "plastbantar"

Frankrike "plastbantar"

Frankrike har beslutat att förbjuda engångsartiklar av plast, och blir därför det första land som plastbantar med hjälp av lagen. Det som inte kommer att vara tillåtet att sälja är glas, muggar, bestick, kärl och andra förbrukningsartiklar av plast som vanligtvis används vid picknick eller takeaway.
Lagen slogs fast förra månaden, men alla berörda har fram till år 2020 på sig att fasa ut plasten ur sortimentet. Däremot kommer det att vara tillåtet att sälja och disponera ut engångsartiklar som är gjorda av biologiska material som kan komposteras och brytas ner.
Frankrike, och ett antal andra länder, har redan förbjudit plastpåsar, och det här är ännu ett steg mot landets strävan att minska sina utsläpp och bli mer miljövänligt. Efter klimatmötena i Paris förra året har världens alla länder denna press på sig och Frankrike kan komma att bli ett föregångsland med sin miljöstrategi. Sedan tidigare är det också förbjudet för livsmedelsaffärer att slänga ätbar mat, istället ska den skänkas till välgörenhetsorganisationer.
Det här får såklart konsekvenser för gemene man som gillar att äta sin mat på en filt ute i naturen, men kanske framförallt för handlare, takeaway-restauranger och tillverkare av plastartiklar.
Läs mer: http://mashable.com/2016/09/17/france-plastic-cups-ban/#xk53zwhlCGqS