Arbetsliv Kultur / Fritid Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2017-07-31

Spaning

Fri roaming ökade surfen med 1500%

Fri roaming ökade surfen med 1500%

När surfen inom EU nu har släppts fri förändrar det våra semestervanor visar en färsk undersökning genomförd på uppdrag av Telenor. Undersökningen gjordes med över tusen svenskar som har haft ett abonnemang med fri surf inom EU det senaste året. Nästan åtta av tio (77%) menar att fri roaming har förändrat deras sociala liv på semestern och 94 procent anger att det har påverkat kvalitén på semestern.
Nästan varannan person uppger känna sig mer avkopplad med vetskapen om att alltid kunna vara uppkopplad. Sex av tio svarar också att de nu har mer kontakt med nära och kära genom röst- eller videosamtal. Det är även lättare att tillgodose sig det som finns att tillgå på semesterorten, vad gäller allt från karttjänster till att hitta de lokala smultronställena och de bästa restaurangerna. 81 procent tycker det är skönt att slippa leta efter wifi och 75 procent säger att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar.
Men det finns också baksidor med fri surf. Ett fåtal anser nämligen att fri roaming inom EU påverkat semestern negativt. 3 procent känner sig mer stressade av att alltid vara uppkopplade och tillgängliga i utlandet. Drygt 4 procent anser att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med medresenärerna och cirka 6 procent av de som varit på solsemester säger att de oftare fått solkräm, sand eller vatten på mobilen.
Den genomsnittliga dataförbrukningen hos Telenors kunder har ökat med nära 1 500 procent inom EU sedan Telenor förra sommaren lanserade ett abonnemang med slopade roamingkostnader i EU.
Här har surfen ökat mest - de sju mest populära surfländerna i Europa
Cypern - 2 563 %
Spanien - 1 791 %
Grekland - 1 635 %
Polen - 1 353 %
Frankrike - 1 294 %
Italien - 1 267 %
Storbritannien - 1 105 %
Läs mer här: http://www.mynewsdesk.com/se/telenor_ab/pressreleases/fri-roaming-leder-till-nya-semestervanor-2078505