Fritidshuset viktigare än någonsin för svenskarna

Svensk Fastighetsförmedlings rapport Hemmets nya betydelse visar att svenskarnas kärlek till fritidshuset ökat markant under året. Köpsuget har gått från stort till historiskt, och 4 av 10 fritidshusägare säger att de har värdesatt stugan mer än vanligt. Undersökningen visar att fler än hälften (54%) planerar att tillbringa semestern i sitt fritidsboende i högre utsträckning än tidigare de kommande 3-5 åren. Detta gäller framför allt de som bor i storstad (60%) och de som bor i lägenhet (60%).

3 av 10 fritidshusägare har tillbringat mer tid i stugan än vanligt det senaste året, och 30% av männen (17% kvinnor) funderar på att omvandla fritidshuset till permanentboende. En annan trend är att många flyttar sitt permanentboende närmare fritidshuset rent geografiskt.

När svenskarna får drömma fritt om i vilken miljö de vill ha sitt fritidshus är det havet som lockar. Hela 42 procent önskar sig närhet till havet, följt av närhet till sjö (26%) och skog (8%). Noll procent ser stugbyar, camping och stadspulsmiljöer som drömmiljö för fritidsboende. 4 av 10 drömmer om ett skärgårdshus och 21 procent vill ha en röd stuga med vita knutar. Landskap som vi helst bor i på fritiden är Skåne (13%) Bohuslän (11%) och Gotland (8%).

 

Källa: https://www.svenskfast.se/contentassets/92867eb86a0b4efbabe1d966b7e0be89/trendrapport-2021—svensk-fastighetsformedling.pdf

 

Bild: Depositphotos