Publicerat: 2017-12-14

Spaning

Fysiska butiker fortsatt starka i julhandeln

Fysiska butiker fortsatt starka i julhandeln

Nästan sju av tio svenskar planerar att handla sina julklappar i en fysisk butik. Men webben är på frammarsch och 51 procent planerar också att handla på nätet. Det visar en undersökning från Novus, på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges Annonsörer.
Sveriges Annonsörer har frågat 1032 svenskar hur de planerar att göra sina inköp av julklappar. I undersökningen framkommer att fysiska butiker står fortsatt starka och knappt sju av tio (69 %) planerar att köpa klappar i en sådan. Framförallt är det kvinnor (72 %), de i åldern 18-29 år (75 %) och de med en hushållsinkomst om 600 000 kronor (78 %) som planerar att julshoppa i fysisk butik.
Men webben växer som kanal- och komplement till den fysiska butiken och 51 procent svarar att de också planerar att köpa på nätet innan julafton. Julshoppingen har också enligt undersökningen börjat sprida ut sig under en längre period, 12 procent svarar att de köpte klapparna under ”Black Friday”-helgen och nio procent planerar att göra det under mellandagsrean.
Fråga: Hur planerar du att göra dina inköp av julklappar i år?
Fysisk butik innan julafton 69 %
Webb/e-handel innan julafton 51 %
Handlar inte julklappar alls 11 %
Köpte i webb/e-handel under ”Black Friday” 9 %
Fysisk butik under mellandagsrean 6 %
Webb/e-butik under mellandagsrean 3 %
Köpte i fysisk butik under ”Black Friday” 3 %
Ersätter alla julklappar med donation till välgörenhet 3 %
Fysisk butik på julafton 2 %
Köpte i webb/e-handel under ”Cyber Monday” 1 %
Webb/e-handel på julafton 0 %
Vet ej 6 %
 
Läs mer här: http://news.cision.com/se/sveriges-annonsorer/r/sa-planerar-svenskarna-sin-julshopping---fysiska-butiker-fortsatt-starka-i-julhandeln,c2413357