Teknik / Prylar
Publicerat: 2022-01-10

Spaning

Gröna tekniktrender

Gröna tekniktrender

Telekomföretaget Telenors globala forskningsavdelning förutspår i företagets senaste rapport, Tech Trends 2022, trender inom teknik och digitalisering som kommer att bidra till den gröna omställningen. Green clouds, energieffektivisering av produkter, ökad klimatkunskap genom mikroutbildningar och greenfluencers är några av de trender som enligt rapporten kommer att bidra till en mer hållbar framtid.
Green Clouds on the horizon - Trendspaningen innebär att det kommer att finnas många fler energieffektiva edge datacenter tillgängliga för mobila enheter över 5G-nätverk under 2022. Som ett resultat kommer energi också att sparas i el- och datadistributionsnät eftersom en del av datatrafiken och elen endast kommer att överföras lokalt.
Big appetite for climate micro degrees - Man förväntar sig under 2022 att se en enorm våg av gröna mikroutbildningar samt fler utbildningsinstitutioner som omfamnar klimatvänliga och hållbara värden i sina utbildningar. I rapporten uppges att sådana onlinekurser och utbildningar kommer att erbjudas och främjas av organisationer runt om i världen inte minst FN och UNESCO.
Optimise everything - Samtidigt som allt fler elektroniska enheter och lösningar förenklar vår vardag efterlyser The International Energy Agency smartare och mer energieffektiva enheter. Det globala behovet av energieffektivitet kommer sannolikt att utlösa en kamp mellan elektroniktillverkare som en del i deras tillväxtstrategier.
Greenfluencers - Många virala trender på sociala medier har en djupgående inverkan på samhället, till exempel #blacklivesmatter. Efter besvikelsen från FN:s klimatkonferens (COP26) och den dystra läsningen av IPCC:s senaste rapport förväntas greenfluencing ta allt större plats i sociala medier. Även de etablerade influencers som tidigare mest haft som syfte att underhålla och prata om mode, matlagning och resor kommer att påverka sina följare att göra grönare val.
 
Källa: https://www.telenor.com/innovation/research/tech-trends-2022
 
Bild: press Telenor