Kultur / Fritid Teknik / Prylar
Publicerat: 2023-07-05

Spaning

Kamera utan lins

Kamera utan lins

Den danske designern Bjørn Karmann har utvecklat en kamera utan lins, Paragraphica. Paragraphica är en kontext-till-bild-kamera som använder platsdata och artificiell intelligens för att visualisera ett "foto" av en specifik plats och ögonblick. Kameran finns både som en fysisk prototyp och en virtuell kamera som du kan prova.

Sökaren visar en beskrivning i realtid av den plats där man befinner sig, och genom att trycka på avtryckaren skapar kameran en scintigrafisk representation av beskrivningen. På kameran finns det tre fysiska rattar som låter dig styra data och AI-parametrar för att påverka bildens utseende, liknande hur en traditionell kamera används.

Kameran fungerar genom att samla in data från sin plats med hjälp av öppna API:er. Använder adress, väder, tid på dygnet och närliggande platser. Utifrån dessa datapunkter komponerar ”kameran” en text som detaljerat beskriver den aktuella platsen och ögonblicket. Med hjälp av en text-till-bild AI konverterar kameran stycket till ett "foto". Det resulterande "fotot" är inte bara en ögonblicksbild, utan en visuell datavisualisering och reflektion av platsen där man befinner sig, och kanske hur AI-modellen "ser" den platsen.

 

Källa: https://bjoernkarmann.dk/project/paragraphica

 

Bild: Bjørn Karmann