Hem / Boende
Publicerat: 2013-05-20

Spaning

Kina ska bygga världens högsta byggnad på ofattbart kort tid

Kina ska bygga världens högsta byggnad på ofattbart kort tid

Det verkar som att kineserna fortsätter att spänna musklerna i byggbranschen, vilket är intressant med tanke på Kinas alla spökstäder. Nu pressar landets byggnadsingenjörer gränserna när en byggnad på 838 meter börjar resas. Den blir således högre än Burj Khalifa men uppvisningen slutar inte där, som vi ska se. Det tänkta utförandet säger en hel del om vårt tidevarvs förväntningar på snabbhet, kvalitet och resursbesparande:
Byggnaden ska vara miljövänlig och extremt funktionell och är en del i Kinas storsatsning att bygga på höjden för att spara land och miljö. Genom projektet Sky City, i vilket den nya skyskrapan ingår, ska man få människor att transporteras vertikalt i hissar till jobb, skolor och nöjen - istället för horisontellt i bilar.
Byggnaden ska vara fem gånger mer energieffektiv än konventionella skyskrapor, samt klara 9 på Richter-skalan och ha tre timmars motstånd mot bränder tack vare tjocka keramikväggar.
Trots alla dessa imponerande och positiva faktorer så kallas skyskrapan allt ifrån skrytbygge till renodlad dårskap. Detta då det har sagts att att den ska byggas på 90 dagar (men det har senare pratats om snarare sju månader). Som jämförelse kan man ha i åtanke att Burj Khalifa tog fem år, och den byggnaden är inte i närheten av lika funktionellt komplex som det kineserna nu börjar bygga.
Mer mattnyttigt hittar man här:
http://www.businessinsider.com/chinas-sky-city-to-begin-construction-2013-5