Kultur / Fritid Teknik / Prylar
Publicerat: 2022-10-11

Spaning

Lukta i VR-miljö

Lukta i VR-miljö

En luktmaskin, så kallad olfaktometer, gör det nu möjligt att lukta i VR miljöer. Först ut är ett vinprovningsspel där användaren doftar på vinglas i en virtuell vinkällare och får poäng om man gissar rätt på vilka dofter som finns i respektive vin. Den nya tekniken som kan skrivas ut på 3D-skrivare är framtagen i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Malmö universitet. Forskningen som finansierats av Marianne och Marcus Wallenberg stiftelse publicerades nyligen i International Journal of Human - Computer Studies.

En tvärvetenskaplig forskargrupp vid Stockholms universitet och Malmö universitet har nu konstruerat en doftmaskin som kan styras av en speldator. I spelet rör sig deltagaren i en virtuell vinkällare, där vinglas står uppradade på ett bord. Spelet går ut på att plocka upp vinglasen och gissa rätt på frågor om vilka dofter som vinet innehåller. Den lilla doftmaskinen sitter fast vid VR-systemets handkontroll, och när spelaren lyfter glaset så släpper den ifrån sig en doft.

Olfaktometern består av fyra olika ventiler kopplade till varsin kanal. I mitten finns en liten fläkt som suger ut luften i ett rör. Med hjälp av datorn kan spelaren styra de fyra kanalerna så att de öppnas i olika grad och ger olika blandningar av doft. Doftblandningar som kan efterlikna komplexiteten i ett riktigt vinglas. Spelet har olika svårighetsgrader med ökande grad av komplexitet.

Tekniken för olfaktometern har utvecklats av Peter Lundén, forskningsingenjör vid Stockholms universitet och medlem i forskarteamet.

Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1071581922001483

 

Bild: Press Stockholms universitet

 

 

https://youtu.be/G8ye5Npn3JU?feature=oembed" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="" width="506" height="285" frameborder="0">