Hälsa / Träning
Publicerat: 2025-02-17

Spaning

Mental hälsa viktigt vid träning

Mental hälsa viktigt vid träning

Träningskedjan SATS presenterar "Healthier & Happier Report 2025", en omfattande analys av träningsvanor och hälsotrender i Norden. Rapporten visar hur träning spelar en avgörande roll för både fysisk och psykisk hälsa – med mentalt välmående som en allt starkare drivkraft för nordbor att prioritera träning.

Rapporten, som bygger på en undersökning genomförd av Norstat, där 4 193 nordbor mellan åldrarna 15–85 år från Sverige, Norge, Danmark och Finland deltagit, avslöjar att 44 % av nordborna tränar för att förbättra sin mentala hälsa.

Studien visar också tydliga könsskillnader: I hela Norden uppger 63 % av kvinnorna att träning bidrar till deras välbefinnande, jämfört med 50 % av männen – en skillnad som understryker att kvinnor i högre grad ser träning som en källa till mentalt välmående.

Jämfört med övriga nordiska länder sticker Sverige ut på flera punkter:

  • Högst andel gymmedlemmar: 34 % av svenskarna föredrar att träna på gym, jämfört med 30 % i Norge, 33 % i Danmark och 22 % i Finland.
  • Ökat träningsengagemang: 18 % av svenskarna tränar mer än förra året – en trend som främst drivs av yngre generationer.
  • Motivation och hinder: Trots det positiva engagemanget uppger 44 % av svenskarna att brist på motivation är det största hindret för regelbunden träning, medan 16 % ser jobbstress som en barriär.

Rapporten visar tydliga skillnader mellan länderna när det gäller träningsvanor och hälsoperspektiv:

  • Finländare prioriterar sömn och återhämtning: 54 % av finländarna upplever förbättrad sömn tack vare träning, vilket är högre än i Sverige (44 %), Norge (38 %) och Danmark (33 %).
  • Norrmän söker gemenskap: 35 % av norrmännen lyfter fram den sociala aspekten som en viktig drivkraft för att träna, vilket är högst i Norden. I Sverige är motsvarande siffra 28 %, i Finland 26 % och i Danmark 25 %.
  • Danskar tränar för utseendet: 20 % av danskarna uppger att deras träningsmotivation är kopplad till självbild och yttre faktorer – klart högre än i Norge (6 %), Finland (6 %) samt Sverige (5 %).

 

Källa: https://www.sats.se/the-healthier-and-happier-report-2025

 

Bild: Press sats