Okrossbar gitarr med 3D-printing

Okrossbar gitarr med 3D-printing

Industriföretaget Sandvik har med hjälp av 3D-printing skapat världens första okrossbara gitarr. För att verkligen testa den satte man den i händerna på ingen mindre än gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen.

I projektet samlade Sandvik experter från hela företaget för att visa hur de kunde använda hållbar, avancerad teknik för att göra något som är både mycket precist och otroligt hållbart.

Sandvik ingenjörer eliminerade fog mellan gitarrens nacke och kropp. Istället frästes gitarrens nacke och fretboard i en maskin från massiva stänger av återvunnet rostfritt stål, en gitarrkonstruktion som aldrig tidigare använts. Både halsen och fretplattan utvidgades till en rektangulär ”nav” som skulle nå djupt in i gitarrens kropp.

Avancerad mjukvara möjliggjorde Sandvik Coromant att simulera fräsning digitalt innan den första klippningen gjordes, vilket möjliggjorde ett korrekt val av verktyg, vilket sparar tillverkningstid och säkerställer effektiva processer.

Sandvik bestämde sig sedan för att använda 3D-printing. Lasrar spårade en design i en bädd av fint titanpulver, smältande lager av material ovanpå varandra. Skikten, som är tunnare än ett mänskligt hår, byggde sedan upp gitarrens kropp.

När gitarren var klar gav Sandvik den tillMalmsteen. Vid en klubspelning i Florida rev Malmsteen av flera låtar och började sedan slå gitarren mot förstärkaren, på scenkonstruktioner, på golvet och gjorde sitt allra bästa för att försöka krossa den. Utan att lyckas.

Källa: https://www.home.sandvik/en/news-and-media/stories/articles/2019/04/how-sandvik-made-the-worlds-first-3d-printed-smash-proof-guitar/