Pandemins påverkan på svenska folkets träningsvanor

Pandemins påverkan på svenska folkets träningsvanor

Garmin har tillsammans med undersökningsföretaget Kantar Sifo tagit fram rapporten ”Träning 2.0 – så blev svenskens nya träningsliv (Garmin Insights 2021). Rapporten bygger på en kvantundersökning samt Garmins användares träningsdata via Garmin Connect.

Fem viktiga resultat ur rapporten:

  1. Powerwalks en ny folkrörelse – Powerwalks är den aktivitetsform som flest svenskar gör mer av idag än innan coronautbrottet: Hela 41 procent av Sveriges befolkning som tränar regelbundet uppger att oftare tar powerwalks idag än innan coronautbrottet. Powerwalks är också den allra vanligaste träningsformen bland svenskar som tränar, 54 procent säger att de gör det regelbundet. Samma tendens syns i data från Garmin Connect. Användare i hela världen loggade in 55 procent mer promenadaktiviteter under året med pandemin. En ökning av genomsnittet på antalet tagna steg med nära 8 procent kan också utläsas av samma data.
  2. Nya tider, nya (digitala) träningslösningar- En av fem, 19 procent, svarar att de tränar mer idag med hjälp av digitala lösningar som exempelvis onlineträning och träningsvideor än före pandemin. Ser man bara på kvinnorna är det så många som 30 procent som tränar mer med digitala lösningar och ökningen är som störst i åldersgruppen 18-29 år, av dessa är det 17 procent som tränar mer med digitala lösningar än före pandemin.
  3. Pandemin fick fler att upptäcka yoga och avslappning – Nio procent, alltså nära 1 av 10 tränande svenskar uppger att de ägnar sig mer åt yoga och olika avslappningsövningar nu än före pandemin, och bland kvinnorna är samma siffra 13 procent.
  4. Vi tränar mer utomhus – 31 procent att de tränar utomhus mer idag än innan coronapandemin, medan 48 procent uppger att de tränar lika mycket.
  5. Pandemin fick oss att träna mer med partner och familj – Av den stora andel av Sveriges befolkning* som tränar regelbundet uppger 16 procent att de tränar mer idag med en partner och/eller familjemedlem än jämfört med innan pandemin. Lika mycket säger 33 procent och mindre säger 8 procent.

 

Källa: https://mb.cision.com/Main/2393/3358534/1426223.pdf

 

Bild: Press Garmin