Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2020-01-28

Spaning

Plast som multnar på 2 år

Plast som multnar på 2 år

Brittiska UK Industrial Tape har lyckats framställa plast med en organisk tillsats, BDP, som gör plasten tillgänglig för mikororganismer. På två år blir plasten jord även om den ligger på en vanlig soptipp.
UK Industrial Tape är ett 25 år gammalt företag, specialiserat på olika typer av tape och olika plastdetaljer för industri och retail.
Ruth Welch, försäljningsdirektör, visade nyheten på mässan Creativeworld i Frankfurt i slutet av januari. I montern fanns produkter förpackade i var som såg ut som helt vanlig plastfilm.
– Plast behövs. Många produkter måste förpackas i plast för att kunna distribueras. Tråkigt nog hamnar plasten på soptippen i de flesta länder i världen, eller spolas ut i havet. Eftersom det är svårt att leva utan plast behöver vi göra något åt plasten i stället för att bara bannlysa den, säger Ruth Welch.
Det nya plastmaterialet kan tillverkas av återvunnen plastråvara, förklarar hon. När sedan plastprodukterna tjänat ut och hamnar på tippen multnar de snabbt.
Hon förklarar att BDP kan tillsättas till olika typer av plast och syntetfibrer, gummi och skumplast. Sopbergen minskar.
BDP är testat vid det internationella testinstitutet Intertek.
Läs mer på http://www.plasticsforchange.org/