Teknik / Prylar
Publicerat: 2013-02-21

Spaning

Premiär för Playstation 4

Premiär för Playstation 4

Sony har nu visat upp nästa generations spelkonsol, som ska ersätta sju år gamla Playstation 3. På Playstation 4, med pekskärm, kan användare spela videospel som strömmats från "molnet". Sony har också förbättrat interaktionen mellan spelarna. Enligt Sony är målet är att skapa världens första spelinriktade sociala nätverkssajt.
Den nya konsolen är inte kompatibel med tidigare Sonymaskiner. För att se till att det finns gott om spel redan vid säljstart så har Sony i stället satsat på en ny molntjänst för spel. Med teknik från företaget Gaikai, som Sony köpte förra året, ska det gå att spela äldre titlar som strömmas från företagets servrar. Det betyder att det mesta av processorkraften flyttats från konsolen till Sonys datacenter. Tekniken öppnar även för strömmande spel till Sonys bärbara konsol Vita och andra plattformar som smarta mobiler och pc.
Tillsammans med den nya konsolen visade Sony igår också upp en ny handkontroll med pekplatta och en ny delaknapp. Genom att trycka på knappen ska det gå att dela med sig av ett pågående spel till en kompis, antingen som videoström via webben eller för att bjuda in någon i spelet via en Playstation 4.
Den nya konsolen kommer också att levereras tillsammans med en ny stereokamera som närmast för tankarna till Microsofts Kinect-kamera. Kameran ska fungera tillsammans med den nya handkontrollen via en led-lampa på framsidan.
Hur Playstation 4 konsolen kommer att se ut är dock fortfarande oklart eftersom Sony valde att inte visa den vid presentationen. Kanske kommer företaget att visa den på den spelmässan E3 samtidigt som Microsoft väntas visa nästa generation av Xbox.