Mode / Design
Publicerat: 2021-01-11

Spaning

Remake het trend

Remake het trend

I pandemins kölvatten ser vi en grön våg som påverkar hur vi lever och vad vi har på oss. En god tjänst vi kan göra för miljön är att använda våra kläder länge och även använda redan befintlig textil. Trenden med remake är något vi kommer att få se en hel del av när modeindustrin behöver tampas med enorma överlager av kläder ett bra tag framöver.
Brittiska Burberry är ett i raden av modeföretag som vill föregå med gott exempel. I december 2020 lanserades initiativet ReBurberry Fabric Initiative i samarbete med British Fashion Council. Burberry kommer att skänka överskottstextil till skolor som utbildar inom mode och design, där tygerna kan få nytt liv i händerna på unga, kreativa studenter.
På hemmaplan har vi Stadsmissionens remake, som länge har arbetat med att sy nya, designade plagg av gamla kläder. För att möta den ökade efterfrågan startade de en egen webshop i somras som bara säljer remakeplagg.
Ett annat exempel är det prisade modeföretaget Rave Review, ett svenskt märke som tillverkar sina plagg av befintliga tyger som lakan, handdukar, sovsäckar och filtar. Och de har gjort det med den äran, Rave Review har rönt stor uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser, plaggen har visats i Paris och de har blivit omskrivna i utländsk press.
Foto: Rave Rewiev