Arbetsliv Hälsa / Träning Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2020-02-12

Spaning

Rum i landskapet ger bättre hälsa

Rum i landskapet ger bättre hälsa

Ett kontorsrum med i det närmaste perfekt dagsljus, god ventilation, ljudisolerad, dessutom lätt att bygga och flytta låter som ett bra alternativ till störiga kontorslandskap. På Stockholm Furniture Fair 2020 visades konceptet Moow, som tagits fram i samarbete mellan en rad specialiserade företag, Lindab som utvecklar flexibla bygglösningar, Brainlit som arbetar med biocentriskt ljus, Ecophon som kan akusitklösnigar, säkerhetsföretaget Gedigen, Inredningsföretaget Inredo, och Superlab, som utvecklar forskningsbaserade lösningar för arbetsplatser. Moow -modulerna finns i 6 storlekar, från drygt en till cirka 25 kvadrat. Till skillnad från de poddar som blivit vanliga, och som främst adresserar ljudproblemen i kontorslandskap, tar Moow ett helhetsgrepp – ljuset är biocentriskt och så nära flimmerfritt som det är möjligt, dessutom är ventilationen av högsta klass.
Moow har utvecklats med ett helhetsgrepp på prestation och hälsa. Undersökningar visar att barn som arbetar i biocentriskt ljus presterar 12,8 procent bättre än nar de jobbar i vanligt klassrumsljus.
Hållbarhetstanken är också stark. Moow produceras i Skåne, med svenskt material. Modulerna levereras i platta paket, är lätta att bygga, kräver inga speciella installationer. Det gör att modulerna kan flyttas med när företaget flyttar. I dag är kontorsmarknaden rörlig. Företag expanderar snabbt och kräver nya lokaler. Varje år byggs kontorslokaler om för gigantiska summor, och 25.000 ton byggmaterial kasseras.
Framsynta fastighetsägare kan i stället hyra ut råa lokaler, med perfekt uppkoppling, dit hyresgästen tar med sig inredning.