Hälsa / Träning Teknik / Prylar
Publicerat: 2018-11-27

Spaning

Social robot nu till salu

Social robot nu till salu

Den sociala roboten Furhat börjar nu säljas till företag och universitet. Och prislappen är 20 000 kronor i månaden för företag. Roboten är utvecklad av svenska Furhat Robotics. Idén till Furhat föddes på KTH i Stockholm och bolagiserades 2014. Genom att projicera ansiktet på en 3d-utskriven mask kan stor nyansvariation av ansiktsuttrycken uppnås.
Den sociala roboten har förmågan att kommunicera med människor och behärskar tal och hörsel. I kombination med ansiktsuttryck kan den även visa känslor – något som ska utmärka den från andra robotar. På så sätt ämnar den göra människors interaktion med teknologin så naturlig som möjligt. Användaren kan också skräddarsy roboten utefter egna behov.
Den kommersiella version som nu börjar säljas kostar 150 000 kronor för ett universitet – företag har en annan prismodell där det kostar 20 000 kronor i månaden. Komponenterna görs lite varstans men de sätts ihop av Furhat själva eftersom de vill ha kontroll över slutresultatet.
Förutom själva hårdvaran släpps också det operativsystem som är kopplat till för att öppna upp för utvecklare och forskare att leka, testa och bygga egna applikationer.
 
Läs mer: https://www.furhatrobotics.com/