Media Värderingar
Publicerat: 2024-11-05

Spaning

Sociala medier viktig nyhetskälla för unga

Sociala medier viktig nyhetskälla för unga

Rapporten Mediekonsumtion 2024 visar att det finns stora skillnader mellan de ungas och de äldres konsumtion av medier. Nyhetskonsumtionen är fortsatt hög i befolkningen där unga har högt förtroende för traditionella nyhetskällor och lägre för sociala medier. Det är som mest 11 procent som litar helt eller ganska mycket på nyheter och information på sociala medier (13–16-åringarna) och 15 procent som litar helt eller ganska mycket på youtubers/influencers (9–12-åringarna).

Störst förtroende har unga för SVT, TV4, Sveriges Radio och myndigheters webbplatser och appar. De äldre barnen använder flera nyhetskällor och litar generellt något mer på nyhetskällorna än barnen i åldern 9–12. Information och nyheter som inhämtas via sociala medier och från youtubers/influencers har mycket låga förtroendesiffror.

Den digitala klyftan fortsätter att minska eftersom de äldsta blir alltmer digitala. De äldre lägger mest tid på att lyssna på radio och titta på tv till skillnad från de yngre som lägger mest tid på att lyssna på strömmad musik och sociala medier. Det traditionella linjära tv-tittandet minskar och tittandet på streaming ökar. Samtidigt finns det en fortsatt efterfrågan från hushållen att kunna titta på linjär tv. Det finns därför fortfarande en marknad för både den linjära tv:n och streamingtjänster.

Radiolyssnandet minskar i alla åldrar och på alla kanaler. Det är främst de äldre som lyssnar på traditionell radio till skillnad från de yngre som lyssnar allt mindre. Förskjutningen från analogt till digitalt lyssnande sker främst via poddar. Den dagliga räckvidden för poddar är högre i de yngre åldersgrupperna än för traditionell radio.

 

Källa: https://via.tt.se/files/3235838/3675187/118301/sv

 

Bild: Depositphotos