Hälsa / Träning Mat / Dryck
Publicerat: 2021-06-24

Spaning

Sötsuget ökade under pandemin enligt Arla

Sötsuget ökade under pandemin enligt Arla

En av fyra svenskar har ändrat sina matvanor under pandemin, varav yngre uppger att de äter mer onyttigt och småäter oftare. På Arlas receptsidor toppar recept som kladdkaka, chokladbollar och chocolate chip cookies.  Under pandemin har trafiken till Arla.se ökat med 33 procent, vilket motsvarar närmare 12 miljoner fler besökare jämfört med föregående år. Bland de recept som besökts mest är sex av tio bakrecept och i toppen ser vi bland annat kladdkaka och chokladbollar.
I en undersökning med 3 500 respondenter som YouGov gjort på uppdrag av Arla uppgav 76 procent av de tillfrågade personerna att de spenderat mer tid i hemmet under pandemin. Många unga uppgav även att de börjat småäta mer (25 procent) och att de äter mer onyttigt (14 procent). I samma undersökning fick föräldrar med hemmaboende barn svara på hur ofta de pratar med sina barn om vikten av bra matvanor. Bland föräldrarna uppgav fem procent att de gör det några gånger per år, tio procent uppgav att de gör det mer sällan än så, och hela 14 procent uppgav att de aldrig gör det. Bland de svarande föräldrarna var det alltså närmare en tredjedel som inte har en regelbunden dialog om bra kostvanor med sina barn.
 
Recepten som ökat mest under pandemin:
Pizzadeg (ökat med 251%)
Fattiga riddare (ökat med 249%)
Chocolate Chip Cookies (ökat med 122%)
Våfflor (ökat med 120%)
Chocochock muggkaka (ökat med 105%)
Sockerkaka (ökat med 88%)
Banankaka (ökat med 77%)
Rabarberpaj med smuldeg (ökat med 67%)
Kärleksmums (ökat med 49%)
Chokladbollar (ökat med 44%)
 
Mest besökta recepten totalt under pandemin:
Kladdkaka
Chokladbollar
Våfflor
Pannkaka
Kärleksmums
Pizzadeg
Rabarberpaj med smuldeg
Sockerkaka
Banankaka
Stuvade makaroner
 
Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/svenskarnas-sotsug-har-okat-under-pandemin?publisherId=3235978&releaseId=3301738
 
Bild: Press Arla