Surfa med hjälp av ljuset.

På årets CES mässa visades för första gången en produkt för hemmet, som nyttjar Light Fidelity, förkortas LiFi.
Denna teknologi nyttjar LED lampor för att överföra datatrafik, istället för WiFi som nyttjar radiovågor. Metro i Paris var troligtvis den första stora installationen (och fick även lite utmaningar under projektet). Men i Frankrike tror man så mycket på LiFi att man förbjudit Wifi i förskolor/skolor.
Och nu börjar då även tekniken komma till konsumentmarknaden. Mer produkter kan nog förväntas, då Philips har köpt ett bolag med LiFi kompetens.

LiFi öppnar nya möjligheter för elbolagen, att erbjuda Internetkoppling i miljöer där det i dag inte finns WiFi, men där det finns belysning. Utmaningen i dag är i ”mottagaren”. Med skrivbordslampan som lanserades på CES ingår det en USB-ansluten mottagare. Men det har redan spekulerats om att vissa mobiltelefoner kommer få ”LiFi-mottagare” inbyggda i glaset på telefonen. Eller varför inte i glastaket på bilen?
Tekniken har även testast med laser, och det riktade ljuset kan då transporteras långa sträckor till en mottagare (i form av en sol-cells panel på ett hus?).

Mer info från en av tillverkarna finns här http://www.oledcomm.com/

Eller en TED Talk från 2015: