Teknik / Prylar
Publicerat: 2016-10-04

Spaning

Toyota börjar sälja sällskapsrobot

Toyota börjar sälja sällskapsrobot

Nästa år planerar Toyota att starta försäljning av sin lilla, personliga kommunikationsrobot Kirobo Mini i Japan. Kirobo Mini är en miniatyrrobot som är utvecklad för att kunna fungera som sällskap. Den kan delta i vardagliga samtal på japanska och vrider huvudet mot den människa som talar med den, samtidigt som den rör händer och huvud.
Förutom att Kirobo Mini förstår det som sägs till den, har den en inbyggd kamera som läser av användarens ansiktsuttryck. Därigenom kan den avläsa olika sinnesstämningar och anpassa sitt sätt att tala och gestikulera efter situationen. Den kan även utnyttja information som den hämtar från t ex hemmet eller bilen och ge kommentarer som ”Det var en lång bilresa” eller ”Välkommen hem”. Miniroboten kommer också ihåg tidigare konversationer om vad användare tycker om eller ogillar och anpassar sig även på så sätt till sin användare. Gesterna och ordförrådet får den framför allt via Bluetooth från en speciell mobilapp.
Kirobo Mini är sittande bara 10 centimeter hög och ryms i en handflata. Den kommer att kosta strax under 40 000 yen, motsvarande knappt 3 400 kronor. Redan till vintern startar testförsäljning via Toyota-återförsäljare i Tokyo och i Aichi-prefekturen i och omkring Toyota City. Volymförsäljningen i resten av Japan ska komma igång senare under 2017.
Läs mer om Kirobo här: https://www.toyota-europe.com/world-of-toyota/articles-news-events/introducing-kirobo-mini