Resa
Publicerat: 2022-05-02

Spaning

Transport-branschen om 150 år

Transport-branschen om 150 år

Rör, hyperloopar, autonoma farkoster och 4D-skrivare. Det kommer att dominera framtidens transportsystem. Åtminstone om man ska tro Anton Brännmark och Viktor Åkesson på DB Schenker Consulting. De har gjort en spaning 150 år framåt i tiden. Ett av exemplen i rapporten är att långväga transporter kommer skötas av så kallade "hyperloopar". Det kan liknas vid en tunnelbana, eller rörpost, där fordonen rör sig helt friktionsfritt i vacuum och kan komma upp i enorma hastigheter. Tekniken testas redan i dag i USA och på några platser i Europa och redan har man kommit upp i 1 000 km/h, alltså ungefär lika snabbt som en jumbojet.
Ett annat exempel i rapporten är frågan om hur persontransporter kommer att se ut om 150 år? Här kan man tänka sig ett väl utbyggt hyperloop system även för persontrafik där man tar sig till närmaste transporthubb med hjälp av en autonom drönare. Där hoppar man in i första bästa ”pod” som snabbt tar en dit man önskar. Väl framme beställer man fram en drönare som tar en den sista biten till slutmålet. Om vi lyckas skapa ett system där inget transportmedel är någons privata egendom behöver inte stora delar av stadsbilden tas upp av parkeringsplatser. När en drönare släppt av en passagerare hämtar den helt enkelt bara nästa passagerare. Om den för tillfället inte har något uppdrag tar den sig till närmaste laddningsstation utanför staden, eller under marken.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/dbschenker/blog_posts/megadroenare-och-naerodlad-cement-saa-ser-transportbranschen-ut-om-150-aar-107738
 
Bild: Press DB Schenker