Hem / Boende Mode / Design
Publicerat: 2024-05-03

Spaning

”Trippel noll”-byggnad i Oslo

”Trippel noll”-byggnad i Oslo

Arkitektfirman Snøhetta har skapat Vertikal Nydalen, en mångfunktionell byggnad med ett innovativt och självförsörjande klimatsystem som förlitar sig på naturlig ventilation, vilket positionerar den som en "trippel noll-lösning" för uppvärmning, kylning och ventilation. Denna 18-våningsbyggnad inkluderar restauranger, kontor och lägenheter, designade med två distinkta volymer för att bibehålla estetiska siktlinjer och säkerställa bra solljus och minimal vind på det nybildade torget Gullhaug Torg.

Byggnadens hållbara design omfattar geotermiska brunnar, fotovoltaiska paneler och naturliga material, vilket bidrar till en betydande minskning av CO2-utsläppen. Dess fasad underlättar naturlig ventilation, skapar tryckskillnader som cirkulerar luften internt utan behov av traditionella kanaler och fläktar, vilket sparar utrymme och förbättrar rumsupplevelserna.

Vertikal Nydalen fungerar också som pilotprojekt för banbrytande forskning inom energieffektivitet och naturlig ventilation, stödd av Vetenskapsrådet i Norge. Den har avancerade övervakningssystem för att optimera inomhusklimatkontroll och energianvändning och är certifierad enligt BREEAM NOR, vilket reflekterar dess höga miljöprestanda.

 

Källa: https://www.snohetta.com/news/snohetta-opens-mixed-use-building-with-groundbreaking-yet-simplified-and-self-sufficient-climate-system

 

Bild: Nydalen