Hälsa / Träning Media Värderingar
Publicerat: 2020-11-05

Spaning

Typsnitt mot cybermobbning

Typsnitt mot cybermobbning

IT-konsultföretaget TietoEVRY har lanserat ett initiativ mot cybermobbning. Polite Type är ett typsnitt med öppen källkod som skriver om kränkande ord och ersätter dem med mer omtänksamma för att motverka mobbning. TietoEVRY samarbetade med tonåringar från olika skolor för att skapa ett teckensnitt mot mobbning. Projektet genomfördes tillsammans med Children & Youth Foundation i Finland och den digitala studion Great Apes.
Polite Type är ett teckensnitt som har lärt sig att känna igen och skriva om nätmobbning. I praktiken är det svårare att skriva hatiska engelskspråkiga ord, eftersom teckensnittet automatiskt ersätter dem med mer inkluderande. När den är installerad visas Polite Type i användarnas teckensnittsbibliotek och kan användas i vanliga program för textredigering, även om man är offline. Teckensnittet kan hämtas fritt och kan användas till exempel som ett pedagogiskt verktyg av föräldrar eller av lärare.
Polite Type har utvecklats i nära samarbete med ett team med bakgrunder inom antirasism och inkludering. Tillsammans med TietoEVRY erbjuder de nu individer, utvecklare och teknikföretag världen över att vidareutveckla teckensnittet och engagera sig mot mobbning och diskriminering.
 
Källa: https://www.thepolitetype.com/
 
Bild: Press TietoEvry
 
[video width="1280" height="720" mp4="https://buzzter.se/wp-content/uploads/2020/11/the-polite-type-press-film.mp4"][/video]