Spaning
Varannan har känt sig kränkt online

Nästan hälften av alla svenskar har någon gång känt sig kränkta på nätet. Särskilt utsatta är unga personer det visar en undersökning från Brottsoffermyndighetens, som baseras på flera års mätningar. Resultaten i undersökningen baseras på en befolkningsrepresentativ enkätundersökning från januari 2025 med drygt 1 000 personer, och jämförelser görs också med studier från tidigare år. Totalt uppger 47 procent i årets enkät att de någon gång känt sig kränkta av vad andra skrivit om dem på nätet, och män drabbas lika ofta som kvinnor.
En tydlig skillnad i utsatthet märks mellan olika åldersgrupper. Resultaten visar att unga personer oftare upplever sig kränkta online, särskilt när det handlar om hot och hat som rör diskrimineringsgrunder. I åldersgruppen 16–25 år har 64 procent blivit utsatta för kränkningar med diskriminerande inslag. Det är en markant ökning jämfört med knappt 53 procent i 2021 års undersökning.
Resultaten visar också att många i dag även censurerar sig själva online för att undvika negativa reaktioner. I årets undersökning uppger totalt 68 procent att de har anpassat sitt sätt att uttrycka sig. Nästan lika många, 64 procent, har avstått från att publicera innehåll under de senaste tre åren av samma skäl. Särskilt utbrett är självcensur bland unga. I åldersgruppen 16–21 år uppger hela 85 procent att de anpassar sitt uttryckssätt online. Självcensur är även vanligt bland personer som aldrig har upplevt sig kränkta.
Att utsättas för näthat påverkar även personers psykiska hälsa och välbefinnande. Nästan var tredje person i undersökningen – 30 procent – uppger att de mått sämre efter att ha utsatts för hot eller trakasserier online. Det finns även ett starkt samband mellan hälsopåverkan och självcensur.
Källa: https://www.brottsoffermyndigheten.se/utveckling-och-analys/nathatets-omfattning-och-mekanismer/
Bild: Press Brottsoffermyndigheten