Hälsa / Träning Media Utbildning
Publicerat: 2023-09-19

Spaning

Världens första AI–tonåring uppfostrad av sociala medier

Världens första AI–tonåring uppfostrad av sociala medier

Forskare har utvecklat Laika 13 – en AI-simulering av vad som händer när en tonåring spenderar 100% av sin tillgängliga tid på sociala medier. Projektet är i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic och Lisa Thorell, professor i beteendepsykolog på initiativ av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Laika 13 är ett interaktivt AI–intellekt som visar oss konsekvenserna av för mycket passiv skärmkonsumtion. Allt för att utforska vad som händer med en hjärna när IRL–upplevelser och intryck ersätts med oändligt scrollande. Hela Laikas omvärld och intellekt baseras på intryck från de social media plattformar som idag används mest frekvent av barn mellan 13–16 år. Plattformarna bygger på användargenererat innehåll som skapas och delas som korta, ofta underhållande videor och livesändningar.

Målet med Laika är att hon ska bli en del i skolundervisningen och visa på hur för mycket skärmtid påverkar ungdomar. Samtidigt finns undervisningsmaterial anpassat för att kunna användas av lärare och elever i dialogen med Laika i sin undervisning. Laika är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän hållbarhetsarbete och en del av den långsiktiga satsningen för att stärka ungdomars hälsa och förebygga psykisk ohälsa.

 

Källa: laika13.com

 

Bild: Pressmaterial LF