Spaning
Unga skäms över att slänga mat
Trots rekordhöga matpriser fortsätter unga svenska konsumenter att slänga ätbar mat. En undersökning från Findus visar att känslor av skam, ångest och konflikter kring matsvinn är särskilt vanliga bland unga, samtidigt som många är positiva till politiska initiativ för att minska svinnet.
Svenska hushåll slänger i genomsnitt 15 kilo fullt ätbar mat per person och år, enligt Livsmedelsverket. I åldersgruppen 18–29 år uppger 44 procent att de kastar mindre mat idag än tidigare, främst på grund av ekonomin. Samtidigt uppger 17 procent av unga att de oftast slänger mat direkt efter bäst före-datum, utan att först lukta eller smaka. Något de gör trots att 62 procent av svenskarna känner sig oekonomiska när de kastar mat. Bland unga är känslorna av skam och ångest ännu starkare.
Var tredje ung svensk (32%) vill se en lagstiftning för att minska matsvinnet – betydligt fler än bland äldre. Sammantaget är 48 procent av svenskarna positiva mot 38 procent som är negativa till lagstiftning mot matsvinn. Undersökningen visar att 62 procent av svenskarna känner sig oekonomiska när de kastar mat. Bland unga är känslorna ännu starkare – med högre förekomst av skam och ångest.
Källa: https://issuu.com/findusnordics/docs/findus_frysta_tillgangar_2024
Bild: Findus press








