Media
Publicerat: 2019-12-02

Spaning

2 av 3 svenskar tror “fake news” ökar

2 av 3 svenskar tror “fake news” ökar

Nära varannan svensk, (48%) oroas av “fake news” och närmare en av tre (29%) uppger att de faktagranskar nyheter själva för att undvika falska nyheter. Det visar en färsk undersökning från magasintjänsten Readly. Majoriteten av svenskarna (68 %), tror att falska nyheter kommer att öka under nästkommande år.
Nästan hälften (40%) av de svenska respondenterna tror att de är exponerade för falska nyheter ofta och en av tio (10%) tror att de utsätts för falska nyheter väldigt ofta. Endast 9 procent tror att de kan undvika falsk nyhetsrapportering helt och hållet.
Svenskarna sticker ut på fler sätt, det finns en stor andel i Sverige som inte tycker att falska nyheter är något att oroas över (42 %), där genomsnittet i undersökningen ligger på 33 procent.
Försöken att undvika falska nyheter är utbredda. Närmare en tredjedel av svenskarna (29%), uppger att de faktagranskar nyheter själva. Lika stor andel (29%) väljer att konsumera nyheter från en välkänd medieaktör för att undvika falska nyheter. Andra väljer att konsumera nyheter från vad de anser vara trovärdiga plattformar såsom en magasins- och tidningsapp (28%), eller att läsa artiklar från en journalist de litar på (21%).
Studien visar att många svenskar förväntar sig att falsk nyhetsrapportering kommer att öka de närmsta åren, två tredjedelar (68 %) förväntar sig en ökning. Åldersgruppen 60+ oroas mest där hela 73 procent tror att det kommer att ske en ökning.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/readly/pressreleases/naermare-var-tredje-svensk-faktagranskar-nyheter-2-av-3-svenskar-tror-fake-news-oekar-2947872
 
Bild: Press Readly