Hälsa / Träning Resa
Publicerat: 2019-12-19

Spaning

5G och drönare ska ge snabb överblick vid olyckor

5G och drönare ska ge snabb överblick vid olyckor

Nu inleder Region Västerbotten tester med 5G inom vården. Bland annat teknik för att snabbt kunna skicka bilder från en olycksplats till ambulans och krisledning. Testerna pågår under december och januari. I en av testerna ska en drönare skicka video från en iscensatt olycka i Umeå till en ambulans, där testpersonal tar emot och tittar på filmen. Överföringen går via en mobil 5G-mast, som tillhandahålls av Telia.
I och med att 5G har högre hastighet, bättre tillgänglighet och kortare svarstider väntas bildkvaliteten förbättras avsevärt. Det gör att det från verksamhetens sida är lättare att läsa av viktiga parametrar i bilden.
Först ut med 5G är dock mammografin. Där har man i början av december testat att skicka filer via 5G istället för som i nuläget via nätverkskabel. I och med att man inom mammografin undersöker många patienter på en och samma dag vill man på så sätt förhindra köbildning i systemet när filerna överförs.
 
Källa: https://regionvasterbotten.mynewsdesk.com/pressreleases/5g-oeverfoering-fraan-droenare-ska-ge-snabb-oeverblick-vid-olyckor-2950955
 
Bild: Press Region Västerbotten