”Alla” kan dansa i AI-manipulerad video

”Alla” kan dansa i AI-manipulerad video

Det finns en del användningsområden av artificiell intelligens som gränsar till det obehagliga. Som t ex att använda tekniken för att manipulera video. Ett mycket intressant experiment visas i videon nedan. Forskare vid UC Berkley har utvecklat en AI-programvara som kan få vem som helst att framstå som proffsdansare (på film).

I en nyligen publicerad rapport, ”Everybody Dance Now”, visar forskarna hur de utformade AI som med video av en expertdansare och en amatör kan överföra dansrörelserna från varandra och skapa en övertygande video av amatören.  AI har tidigare kunnat återskapa röster, ansikten men alltså även rörelse.

Forskarna rapporterar att de först använde en algoritm för att upptäcka vad som sker i en källvideo av en dansare, utifrån detta skapas sedan en rörlig streckfigur. De tog också en video av målpersonen som utför en rörelse. Därefter tränade de två inlärningsalgoritmer som kallas Generative Adversarial Networks (GAN) för att producera en hel bild och för att skapa ett skarpare och mer realistiskt ansikte i videon av amatören. Slutresultatet är ett system som genererar video och överför kroppsrörelsen från en expertdansare till en total amatör.

Med liknande teknik öppnas nu möjlighet att inte bara placera in ett ansikte eller ändra en röst i en video utan man kan även placera in rörliga personer i situationer där de i verkligheten inte befunnit sig.

 

Läs mer: https://motherboard.vice.com/en_us/article/43pebw/ai-can-manipulate-video-to-make-anybody-dance