Hälsa / Träning Mat / Dryck
Publicerat: 2022-04-11

Spaning

Allt fler använder nikotinfritt snus

Allt fler använder nikotinfritt snus

Det nikotinfria snuset – nikotinportionerna – ökade med 88 procent under 2021. Det visar Snusrapporten 2021 som är framtagen av Snusjournalen i samarbete med Snusbolaget. Syftet med rapporten är att ge en bild av konsumentbeteendet och aktuella trender på den svenska snusmarknaden. Det nikotinfria snuset används precis som det traditionella snuset av många brukare för att sluta röka – 45 procent uppger det som den främsta anledningen. Ytterligare 24 procent började för att sluta med andra former av tobak.
Det tobaksfria segmentet stod för tre fjärdedelar av nylanseringarna under året och andelen användare av nikotinportioner steg från 25 procent under 2020 till 45 procent under 2021. Utvecklingen har således gått snabbt och det är redan idag vanligare bland kvinnor att använda nikotinportioner än att använda vanligt snus. Andelen som uppger att de började med nikotinportioner för att sluta röka är också högre bland kvinnor (56 procent) än bland män (35 procent).
Andra resultat av studien:

  • Många snusare växlar mellan olika produkter. Den vanligaste anledningen är att de är nyfikna och vill testa olika alternativ, något som möjliggörs på nätet där utbudet är större och det är enklare att hitta nya smaker och sorter som passar individen.
  • Smaksättningar som mint, frukt och citrus växer snabbare än traditionell smak.
  • Produkter med hög styrka (“extra stark”) växer snabbare än produkter med lägre nikotinstyrka.

 
Källa: https://www.snusbolaget.se/snusrapporten/snusrapporten-2021/snusrapporten-2021/
 
Bild: Snusbolaget