Kultur / Fritid
Publicerat: 2021-01-13

Spaning

Allt fler blir hundägare

Allt fler blir hundägare

Coronapandemins hemarbete och isolering ledde till att många beslutade sig för att skaffa hund under 2020. Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register var nästan elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet. Även Hundregistret som Jordbruksverket ansvarar för hade en tydlig ökning av registrerade hundar.
Även om det är en bit upp till rekordåret 1971, då ökningen var hela 18 procent, så är det en verklig valpboom vi fått uppleva under 2020. Ökningen under förra året tros bero på att många som redan tidigare velat skaffa hund nu sett en möjlighet att ta hand om en valp när arbetet flyttat hem. Rekommendationerna om att minska våra sociala kontakter och hålla distans till andra människor har säkert också fått fler att längta efter en hund. Att det har skrivits mycket om detta i medierna har troligen ökat intresset ytterligare.
Trots en ökning från 51 462 till 57 076 hundar är det fortfarande ganska långt till rekordnivåerna under 70-talet och det tidiga 2000-talet då antalet nyregistrerade hundar låg en bit över 60 000.
 
Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar. Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från golden retriever, som nu ligger på tredje plats.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/jordbruksverket/pressreleases/valpboom-under-coronaaaret-3063866
 
Bild: Depositphotos