Privatekonomi Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2024-03-04

Spaning

Allt fler svenskar skyddar sin data

Allt fler svenskar skyddar sin data

Andelen svenskar som använder krypterade meddelandetjänster har fördubblats bara under det senaste året. Det visar en ny undersökning om svenskarnas attityder till digital integritet som har genomförts för tionde året i rad. Undersökningen har tagits fram av Insight Intelligence tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten, Karlstads universitet, Malmö universitet och Dataföreningen Sverige.

Andelen som säger sig använda krypterade meddelandetjänster har ökat, från elva procent 2023 till 25 procent i år. Andelen som säger sig avvisa kakor har ökat med tolv procentenheter under samma period. Fler säger sig också ställa in sina appar, för att de inte ska få tillgång till information eller funktioner på telefonen. Hela sju av tio svarar att de till och med har avstått från att använda en digital tjänst för att användarvillkoren gjort för stort intrång i deras personliga integritet (69 %).

Det är endast nio procent som ser insamlingen av personlig information i samhället som positivt, vilket är den lägsta siffran i undersökningens tioåriga historia, och en minskning med 16 procentenheter sedan 2017.

Undersökningen visar också att:

  • Majoriteten av svenskarna är positiva till polisens utökade möjligheter att avlyssna telefoner eller installera dold programvara för övervakning (57 %).
  • BankID och Swish ses som de integritetsmässigt säkraste tjänsterna. Facebook och Tiktok ses som mest osäkra.
  • Andelen som är positiva till att dela personlig information digitalt inom vården har ökat.
  • En majoritet har upplevt att de lever i en filterbubbla (61 %).

 

Källa: https://news.cision.com/se/insight-intelligence/r/kraftig-okning-av-andel-svenskar-som-skyddar-sin-data,c3936296

 

Bild: Depositphotos