Kultur / Fritid Shopping
Publicerat: 2023-11-16

Spaning

Årets julklapp är ett sällskapsspel

Årets julklapp är ett sällskapsspel

För trettiosjätte året i rad utser HUI Årets Julklapp. Intresset för sällskapsspel har vuxit den senaste tiden. Populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger things har drivit på intresset för såväl brädspel som rollspel. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg i undervisning och forskning.

Motivering

Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Hur kriterierna uppfylls

Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas:

Årets julklapp ska representera den tid vi lever i

I tider av osäkerhet och oro är behovet av gemenskap och samhörighet större än någonsin, sällskapspelet är Årets Julklapp 2023.

Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse

Intresset för sällskapsspel har vuxit de senaste åren, inte minst för strategi- och rollspel. Många klassiska spel ges ut på nytt men även AI-boomen under året har lett till det nya fenomenenet ”fygitala” sällskapsspel. Där traditionella brädspel blandas med digitala element och AI, för att skapa en så spännande och tillfredställande spelupplevelse som möjligt.

Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Brädspelsförsäljningen globalt uppgick under 2022 till 15 miljarder dollar och förväntas växa med 7 till 11 procent de kommande fem åren. Under 2023 har många nya sällskapsspel kommit ut på marknaden, inte minst nya ”fygitala” spel som är skapade med hjälp av AI eller med inslag av AI, vilket ger sällskapsspelsmarknaden en helt ny dimension.

 

Källa: https://hui.se/sallskapsspelet-ar-arets-julklapp-2023/

 

Bild: press HUI