Privatekonomi Shopping
Publicerat: 2023-02-14

Spaning

Åtta av tio har förändrat sitt sätt att handla mat

Åtta av tio har förändrat sitt sätt att handla mat

Swedbanks matkasse visar att hushållens matkostnader har ökat med i genomsnitt 17,4 procent sedan januari 2022, från 5 159 till 6 059 kr. Rapporten från Swedbank och sparbankerna är baserad på statistik från Matpriskollen och Kantar Sifo.

Ett singelhushåll har matkostnader på 4 200 kronor per månad. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna och två tonåringar är matkostnaden 13 800 kronor i månaden, en ökning med över 2 100 kronor i månaden jämfört med för ett år sedan.

Åtta av tio har förändrat sitt sätt att handla mat. Nästan varannan väljer vad de ska äta utifrån vilka varor som är nedsatta i pris oftare än tidigare. Fyra av tio uppger att de högre priserna på mat påverkat vilka maträtter de äter.

Nära en fjärdedel har blivit bättre på att ta vara på rester och slänger inte lika mycket mat som tidigare. Samtidigt köper 18 procent mindre ekologiskt än tidigare, och 13 procent uppger att de äter mindre hälsosamt än tidigare.

Var femte har tvingats ta av sitt sparande för att köpa livsmedel de senaste sex månaderna. Däremot är det inte så många som börjat göra en budget eller veckoplanering för sina matinköp. Och nästan fyra av tio vet inte, eller är osäkra på, hur mycket de lägger på mat.

 

Källa: https://mb.cision.com/Public/67/3709538/bd9016cabaf4925b.pdf

 

Bild: Depositphotos