Teknik / Prylar
Publicerat: 2014-02-07

Spaning

Behåll din mobil, förevigt

Behåll din mobil, förevigt

Ett stort problem med den snabba teknikutvecklingen är den stora mängd avfall som blir när vi vill byta upp oss så fort det kommer ut en ny modell på marknaden. I hållbarhetssynpunkt är detta beteende självklart under all kritik.
Phonebloks spreds i höstas på sociala medier som en lösning på allt slit och släng med teknikprylar och hoppas på att bli "a phone worth keeping". Phonebloks är idén om en mobiltelefon som bygger på ett gäng moduler som är utbytbara. Detta gör att du, istället för att slänga mobilen så fort någon funktion eller del är trasig, enkelt kan byta ut den till en ny. På samma sätt byter du ut en modul om tekniken avancerar och det t ex finns en bättre mobilkamera att tillgå.
Förutom (eller tack vare) succén Phonebloks upplevde med ekonomisk support och spridning på sociala medier, har nu ett samarbete med Motorola inletts och mobiltelefonen ska bli verklighet.
En liknande modultelefon som ska hålla förevig är kinesiska ZTEs Eco-Mobius, som i dagsläget bygger på fyra moduler - display, kärna, batteri och minne.
Läs mer: https://phonebloks.com/en/goals
http://www.treehugger.com/sustainable-product-design/your-next-phone-modular-forever-eco-phone.html