Betala med app lika vanligt som med kontanter

Vi marscherar snabbt mot det kontantlösa samhället och det nya är att kontanter inte ens är ensamma om att vara den näst vanligaste betalningsmetoden längre. Kort är vanligast, 97 procent av oss svenskar använder kort varje vecka för att betala, men nu är det också lika vanligt att vi betalar med betalappar som med kontanter.

När det gäller betalappar är det Swish som är (nästan) allenarådande. Till 83 procent är det Swish vi använder för den typen av betalningar medan Apple Pay får nöja sig med andelen två procent, Samsung Pay och Masterpass bara en enda procent.

36 procent av oss använder sällan eller aldrig kontanter och bland dem som gillar betalappar är yngre kvinnor en framträdande grupp, enligt rapporten.
43 procent av de svenska kvinnorna mellan 16 och 29 år använder betalappar frekvent vilket kan jämföras med 33 procent av männen i samma ålder.

För tre år sedan betalade hälften av oss med kontanter varje vecka och endast tre procent använde betalappar. Nu är det var fjärde som betalar med kontanter och betalapparna har alltså blivit lika vanliga som sedlarna.

Läs mer här: https://www.iis.se/docs/sverige-betalar-2017.pdf