Mat / Dryck
Publicerat: 2020-08-11

Spaning

Blockkedjeteknik för att spåra laxodling

Blockkedjeteknik för att spåra laxodling

Kvarøy Arctic, en stor producent av norsk odlad lax, har som första nordiska företag anslutit sig till IBMs blockkedjetjänst Food Trust för att förbättra spårbarheten för den arktiska laxen och hjälpa till att främja konsumenternas förtroende över hela deras försörjningskedjan.
Kvarøy Arctic gör det möjligt för köpare, inklusive utvalda Whole Foods Market-butiker i USA och Kanada, och restauranger att skanna en QR-kod som ger en historia för den arktiska laxen och det foder som den odlades på. Kunderna kommer att kunna ladda ner bilder och video av gårdarna och själva se de villkor och djurskyddsstandarder som Kvarøy Arctic upprätthåller. Företaget planerar också att introducera en konsument-app för att ge insikt i kvaliteten och hållbarheten i skaldjurens framtid.
IBM Food Trust är ett ekosystem av livsmedelsproducenter, distributörer, tillverkare och detaljhandlare som samarbetar med ett godkänt, permanent och delat register över livsmedelsdata lagrade på blockchain. Kvarøy Arctic samarbetar också med sin foderleverantör BioMar för att börja ladda upp leveranskedjedata till nätverket, skapa en blockkedja av fodret som använts och förhållandena där laxen odlades, packades, certifierades och skickades till distributörer över hela världen.
 
Källa: https://newsroom.ibm.com/2020-06-04-Kvar-y-Arctic-Using-IBM-Blockchain-to-Trace-Norwegian-Farmed-Salmon-to-North-American-Stores
 
Bild: Press Ibm