Kultur / Fritid Mode / Design
Publicerat: 2023-10-02

Spaning

Cirkulär 3D-printad kajak

Cirkulär 3D-printad kajak

Biofiber Tech, tillsammans med Melker of Sweden och forskningsinstitutet RISE, har tagit ett stort steg mot hållbar tillverkning. Nu kan gamla kajaker återvinnas och användas som material för att skapa nya, tack vare materialinnovationer och 3D-printteknik.

Som svar på marknadens efterfrågan i Nordamerika behövde Melker of Sweden snabbt utveckla en kortare och bredare kajakmodell. Med hjälp av 3D-printing och Biofiber Techs material förvandlade de framgångsrikt en uttjänt biobaserad kajak till en fullt fungerande prototyp på bara några månader. Denna snabba prototypmetod visar hur hållbara material kan driva effektiv produktutveckling samtidigt som miljöpåverkan minimeras.

Den återvunna kajaken är tillverkad av plast från kasserade fiskenät från Sveriges västkust, vilket ytterligare understryker engagemanget för hållbarhet. Förstärkt med FibraQ, en Biofiber Tech-modifierad träfiber, exemplifierar denna kajak potentialen för återvinning och återanvändning av material i en cirkulär ekonomi.

 

Källa: https://www.melkerofsweden.se/sv/blogs/news/innovative-and-rapid-prototyping-behind-next-generation-of-kayaks-from-melker-of-sweden

 

Bild: Melker of Sweden